blogghelene.blogg.se

Lyckodag! en vanlig onsdag.

Publicerad 2013-10-16 17:06:00 i Allmänt,

Kom lite trött och splittrad till jobbet i morse, men försökte skärpa till mig. Kokte kaffe och bjöd arbetskompisarna på frukostsmörgås, samtidigt som jag själv samlade ihop mina utspridda tankar och känslor.
Idag skulle jag ha en kurs-träff med mina arbetskamrater, och jag var lite spänd inför detta. Men det gick jättebra! Vi pratade ärligt och glatt med varandra, och det var en härlig stämning! Hur kunde det bli så bra just idag?
På lunchen mötte jag flera kolleger som också var glada och vi kramades och allt känns toppenbra.
Därefter gick jag till butiken Sara för att se om den tröjan som jag spanat på en längre tid (men inte köpt för jag skulle ju till Kongo) kanske fanns kvar? Nej den var slut! Men en expedit kom springande med en enda tröja som hon hittat på lagret. Hon sa: du skulle ju inte ha den för du skulle ju åka till Kongo, har du varit där nu?
Jag berättade lite snabbt och hon frågade några frågor kring detta. Sen sa hon: Va coolt att jobba med sådant, kan jag inte få ge dig en kram? o jag fick en stor Go Kram, av en ung tjej som jag inte känner!
Tänk att en vanlig onsdag kan vara så härlig!

Tankar om resan!

Publicerad 2013-10-14 23:59:00 i Allmänt,

Nu har jag varit hemma I Sverige några hektiska dagar, har jobbat mycket, men också sovit så fort tillfälle givits.
 
Vad är det jag drömmer om? Vad är det som finns i mina tankar hela tiden och som måste motas bort för att jag skall kunna koncentrera mig på jobbet? Vad är det jag helst pratar om? Och vad är det som brinner i mitt hjärta?
 
Jo, allt jag har sett o upplevt i Kongo! Det var så oväntat starka upplevelser, och sådana fantastiska möten med främmande människor, och ett sådant uppvaknande för min person att det inte släpper taget. Hjärnan bearbetar allt om o om igen, så fort jag inte befinner mig i djupsömn.
Jag är väldigt tacksam över att ha fått göra denna resa, så att jag kan säga att jag fått helt andra referenser till livet. Jag är inte den viktigaste personen......egot har fått sig en rejäl smäll.
Jag fick lära mig vad hjälpverksamhet verkligen kan uträtta för utsatta människor, vad riktig medmänsklighet är!
 
Frågor jag får.
Varför följde du med på denna resa?
Jag följde med till Östra Kongo för att jag alltid varit intresserad av hjälpverksamhet, och ville med kritiska ögon och nyfikenhet se hur både HIAs och andra organisationers verksamheter verkligen bedrivs.
 
Vad gjorde ni där?
Vi reste runt efter ett väl upplagt schema av Dan Andersson, och besökte 4-5 projekt/möten varje dag. Mr Dan (som han kallas av ortsbefolkningen, >visade sig vara en fantastisk människa på att organisera, strukturera och arbeta. Han har under många år sett vad folket behöver, och med hans speciella kunskap och känsla för landet så har han kunnat genomföra mycket mer, och för mindre pengamedel än någon annan. Dan har införlivat duktiga människor i befolkningen att arbeta med de olika projekten, vilket ger en extra bra grund för att lyckas på lång sikt. Han är väldigt uppskattad av folket, som person och för det han har uträttat.
Jag är väldigt imponerad av det organisatoriska "tänket", planerings- o utförande-processerna, och uppföljningstankarna som verkar mycket väl genomtänkta, där även riskanalyser ingår. De olika projekten redovisas fortlöpande på ett helt oklanderligt sätt, vilket Dan har lärt ut till de medarbetare han har i projekten, vilket troligtvis är unikt. Jag har fått se och lära mig så mycket på en vecka, att det kommer ta lång tid att smälta.
 
Vad är det mest bestående minnet från resan?
Det är svårt att säga vad som är det mest bestående minnet så snart efter hemkomst. Men jag tror att den "geist" som spirar hos medarbetarna, Dan Anderssons sunda engagemang och arbete, glädjen hos dem som får hjälp och den vackra naturen är fast på hornhinnan för all framtid.
 
Hur skulle du kortfattat kunna sammanfatta dina upplevelser?
En mycket positiv upplevelse! som givit mig insikten att det går att bedriva hjälparbete som verkligen gör skillnad för våra drabbade medmänniskor! Att det känns väldigt bra att få bidraga till att något sådant kommer till stånd.
 
 
Heléne Okomdal Holmgren

Flygresa hem

Publicerad 2013-10-09 08:05:42 i Allmänt,

Sitter nu på flygplatsen i Amsterdam, jättetrött !!!
Efter fjorton timmar på resande fot, vill man inte sitta på en flygplats o vänta på sista anslutningen till Sverige i mer än 3 timmar.  Man skall ju inte klaga när man själv valt att ge sig ut på resa, men orken tryter ibland.
Det hade suttit fint med ett bad och några timmars sömn i horisontalläge nu.
 
Jag väntar nu på att komma in i andra andningen, så jag orkar ta flygbussen till jobbet, för att göra lite nytta där idag.
Heléne
 

Sista dagen med verksamheterna i Goma!

Publicerad 2013-10-08 19:35:51 i Allmänt,

 

  7 Oktober
Vi åkte till Kyeshero sjukhuset, för att några papper skulle skrivas på, och där var fullt av folk som lugnt väntade på att få vård.
Därefter skulle vi åka till dagens höjdpunkt, Mama Jeanne's barnhem. Hon är en fantastisk kvinna som startade detta barnhem uppe i Masisi för över 20 år sedan. Verksamheten växer hela tiden, och nu finns där över 300 barn.  Dessutom har Mama Jeanne nu 5 små föräldralösa bebisar hemma i sitt hus, tillsammans med sin egna stora familj med 7 barn.
Vi hälsades redan utanför porten av Mama Jeanne och några andra kvinnor, som sjöng och dansade som brukligt är. Alla barn och vårdare var uppställda där vår bil skulle köra in, och alla vinkade och sjöng.
Kvinnorna kastade sig om halsen på mig, 3 kramar och en dans med var och en, var det som krävdes och det kändes väldigt gott att att bli så härligt välkomnad. 
Mama Jeanne har nyss fått en utmärkelse av Kongolesiska staten, vilket hon var mycket stolt över. Och nu ville hon att Eddy skulle hänga medaljen på henne och ge henne diplomet, så att alla barnen fick se och uppleva detta.  Och många bilder ville hon att vi tog. Även alla consiers som arbetar där skulle också hedras, och de fick berätta vilka uppgifter de har och vilka områden de leder inom barnhemmet. 
Även våldtagna kvinnor som behöver sjukhusvård tas omband här, och efter den får de komma tillbaka hit. Här tar man hand om det psykiska trauma de drabbats av, och rustar även kvinnorna så att de kan slussas ut i det vanliga livet, och i bästa fall kanske de kan återvända till sin by igen. Men då måste då rustas med ett yrke, så att de kan försörja sig och kan tillföra byn något utöver det vanliga. Annars är inte dessa nedsmutsade kvinnor välkomna hem igen. Det är tyvärr mycket vanligt att militär och rebeller våldför sig på kvinnor och barn för att söndra i byar och inom lokalbefolkningen. Ett vidrigt sätt av krigsföring!
Men det arbete som utförs här av HIA och Norska Join är verkligen en stor ljusglimt i allt det traumatiska.
Vi fick se hur de har organiserat verksamheten, och hur man varje månad rapporterar med noga utskrivna papper på vad som utförts varje dag, och vad det kostat. Detta tar Mama Jeanne sedan till hjälp-organisationernas kontor och redovisar.
Skola har man för barnen i hönshuset och i mörka små skjul, men det fanns en fantastisk spirit över skolverksamheten. 
En 16-årig pojk som bott på barnhemmet i hela sitt liv, hade nu fått utbildning och startat ett bageri på området, som han nu basade över. Både för att de behöver bröd själva, kan sälja på stan och få in kontanter, och att de kvinnor som skall rustas för livet utanför, skall lära sig baka och ha något vettigt att göra medan de är kvar här. Andra kvinnor sydde kläder på trampmaskiner, stickade barnkläder, flätade mattor,och väskor eller gjorde tvål.
Sovsalarna var stora i fint uppmurade hus, och där stod våningssängar med nya fina madrasser och filtar. Köket var nu inrymt i ett litet tält, efter att köket bombats för några månader sen, och brunnit ner till grunden. 
Det var en räd med bomber som dödade många människor på gatorna runt barnhemsområdet. Men på barnhemmet tyckte man att man haft änglavakt eftersom bomben inte föll på barnens sovsalar, utan några meter därifrån. Nu bygger man ett nytt kök med matsal med hjälp av HIA.
Vi besökte Sepac som är en kristen samarbetspartner sedan många år, och en lokal radiostation.
Sedan åkte vi ganska långt för att komma ut till Mugunga flyktingläger där HIA tillsammans med Unicef bl a arbetar med våldsutsatta kvinnors situation. Och där diskuterade vi med medarbetarna vad de skulle behöva utveckla. Och det fanns många vettiga synpunkter på vad som var viktigt för ungdomarna och kvinnorna i lägret.
Vi besökte en lokal sjukstuga i ett mycket fattigt område, där man tar emot ca 500 patienter i månaden, och där man även har ett förlossningsrum där ca 15 kvinnor föder varje vecka. En ung kvinnlig doktor kom ut och hälsade oss välkomna och visade runt i detta enkla hus utan dörrar. Där hade hon just förlöst en kvinna, så vi såg en babyflicka som var 30 min gammal. Et nytt förlossningshus behövs, och byggs nu av HIA. Här har man prioriterat det sanitära, toaletter och duschar, marmorplattor på golven så det är lätt att städa. och dörrar som går att stänga till rummen.
När vi sedan åkte tillbaka till staden så var det lite oroligt, så vi vek snabbt av från stora vägen, och tog en mindre o säkrare väg. Vi har inte sett så mycket av oroligheter, förutom att det kastades en sten på vår bil och ibland blivit varnade på telefon.
Jag har känt mig trygg och väl omhändertagen hela tiden, och vädret och människorna har varit outstanding!
 
Detta har varit en helt fantastisk och ovanligt givande resa, en milstolpe i mitt liv.
Och jag vet nu att här finns otroligt mycket att uträtta, om viljan finns, och en otrolig tacksamhet för allt som görs av de olika organisationerna genom Dan Andersson.
 
Kunde inte skriva igår, för vi hade bara sporadiskt internet, åskan går ofta på kvällstid och strömmen går från och till.
Nu åker vi snart hem tyvärr! Tiden har gått väldigt fort, men vi har fått uppleva otroligt mycket.
Hälsning från en tacksam Heléne

Masisi-området

Publicerad 2013-10-07 08:08:00 i Allmänt,

 
 
5-6 oktober, och Vackra Masisi. En fantastisk resa till en plats dit inte många utomstående kommer! Vi började vår resa västerut med att åka till Sake, där vi skulle titta på ett nytt jordbruksprojekt för kvinnor. Vi körde över ängar där det inte fanns någon väg, och nådde så småningom deras prunkande odlingar. Vi hälsades välkomna av ca. 20 kvinnor som sjöng och dansade för oss. Kvinnorna i projektet har fått undervisning av en agronom i hur man förbereder jorden, och odlar med växelbruk och hur man odlar med gångar emellan för att inte trampa sönder det sådda. Och de var väldigt stolta över vad de presterat, för redan första skörden hade blivit mycket större än förväntar. Detta projekt ligger på 2 år, och att få lära sig odla på riktigt sätt i gemenskap med andra kvinnor, stärker deras självkänsla! Detta ger dem bättre framtidsutsikter också, när de senare skall starta upp i egen regi. Därefter åkte vi ca 10 mil in i Masisi-området, som är en jordbruksbygd som ligger i ett väldigt stort bergsmassiv. Vi reste på slingrande serpentin-vägar som låg på mellan 1450 - 2700 m. höjd. Vägen var så dålig att den ibland inte var värd att kallas väg, då den var förstörd av regnperioden. Det var stora hål i vägen, spårigt med djup gyttja eller nedrasad jord och sten på vägen. På ett ställe hade en bro rasat, så vi fick köra ner i flod-fåran för att komma över. Detta var det enda som vår skicklige förare var lite orolig för, då han inte visste hur djupt vattnet var. Det gick bra, och då sa han att vi får hoppas att det inte regnar mer innan vi skall över här på tillbakavägen. Ibland tänkte jag, undrar om bilen håller för det här, när vi skumpade ner i en stor håla med hårda kanter, eller nu kör vi nog fast. Men jag var aldrig rädd, trots att det kändes som om bilen skulle välta ibland. Men det krävs en stryktålig stor fyrhjulsdriven Land Cruiser och en skicklig förare som är van vid dessa bergsvägar för att klara av detta! Hela detta område är så otroligt vackert, att jag bara satt o njöt. Befolkningen odlar sin mat på bergssidorna, som har mer än 45 graders lutning. Man förstår inte hur de kan gå och arbeta i sådana sluttningar! Efter 5 timmar kom vi fram till orten Masisi, och blev även här välkomnade av sång och dans på Afrikanskt vis. Det är en underbar glädje som de förmedlar med sin musik, och innerliga kramar fick jag många också. Vi åt och umgicks tills det var dags för kvinnorna att ta sig hem före mörkrets inbrott. Det åskade majestätiskt mellan bergen på kvällen när vi åt kvällsmat, och pratade om dagens händelser. Vi satt där i ljumma sommarkvällen med två led-lampor, eftersom det inte fanns el eller vatten i detta nya hus där vi skulle sova. Vi kunde inte ladda telefoner eller kameror, och det fanns ingen täckning för mobilerna. Vi fick en balja med vatten, att använda när vi skulle tvätta oss. Men det går bra att ha det så ett dygn även för en ung grabb som aldrig varit med om detta tidigare. På söndagsmorgonen var det varmt och soligt när vi åkte till kyrkan. Det var ca 400 personer i kyrkan inkl de fyra körerna, som sjöng och dansade frimodigt. Vissa av körmedlemmarna hade sina bebisar på ryggen, och det har de även när de jobbar på åkern, bär tunga bördor på huvudet eller åker motorcykel. Mycket av det vi sett här, skulle vi i Sverige bara säga, att det går inte! Vi är otroligt bortskämda! Resan tillbaka till Goma var minst lika skumpig, men jag njöt av utsikten och tänkte att naturmässigt är detta himmelriket. Väl tillbaka åt vi en god middag, och jag badade i 24 gradigt vatten i Kivu-sjön. Jag är så glad och tacksam! Helene

Dag 2 i Goma..........4/10-13

Publicerad 2013-10-04 20:45:00 i Allmänt,

 
Besök hos VIVAG
 
Idag var det en stormötesdag, som började med besök hos guvernören i Nord Kivu som har sitt residens i Goma, och dit var vi inbjudna kl. 09.00. Det var ett mycket givande möte, där han talade om att han hade stor respekt för allt som Hope in Aktion uträttat för hans område i Kongo under en lång tid av år. Guvernören redogjorde också för vilka projekt som han trodde var bra och viktigt att titta på inför framtiden, och där ritade han på stort papper, och berättade hur han tänkte. Residenset låg väldigt tjusigt vid Kivusjöns strand.
Därefter åkte vi till Hope in Aktions kontor, som är byggt ovanpå 4 stora svarta containrar, som de murat in och byggt en övervåning på. Där finns ett stort sammanträdesrum där vi satt 22 personer. Vi fick höra fantastiska föredragningar av deras projekt och hur de utvecklats. Detta är inhemska personer som förstår invånarnas svårigheter, och har en bra känsla för hur man bäst tacklar dessa problem. Vi var alla väldigt imponerade över deras redogörelser och utvärderingar som var i universitetsklass!
Sedan var det möte hos VIVAG, en organisation som är vår samarbetspartner i Kongo, också bestående av Kongoleser som har känsla för hur man på bästa sätt, och på ett långsiktigt sätt kan förbättra situationen för invånarna i detta krigsdrabbade område. Styrelsen kunde presentera halvtids siffror på hur bra det gått för de olika projekten, och dessa var över förväntan. Visioner finns det också, som verkar positiva.
På eftermiddagen åkte vi tillbaka till det nybyggda sjukhuset Kyeshero hospital i Goma, för en stor visning av alla verksamheter och byggnader.
Det är helt fantastiskt vad man har fått till här, och man måste vara väldigt imponerad av den pragmatik och driftighet som finns bakom detta projekt.
Vakten Peter berättade för mig att befolkningen i Goma är stolta och tacksamma över det fina sjukhuset och allt som Hope in Action har gjort för dem. Och han tackade för att vi kommit ända från Sverige för att se med egna ögon hur det är i Goma, och han ber till Gud att vi i Hope in Action Sweden inte ska sluta arbeta för dem.
I morgon åker vi tidigt till Masisi, för att inspektera ett projekt.
Jag är väldigt glad att jag åkte hit.
Heléne

Afrika 3 oktober 2013

Publicerad 2013-10-03 20:54:00 i Allmänt,

Efter att ha flugit i 14 timmar, Göteborg - Amsterdam - Nairobi - Kigali så blev vi möta på flygplatsen av projektledaren för Hope in Action.
Vi hade nu landat i Rwanda, ett land lika stort som Småland, men med lika stor befolkning som hela Sverige.
Folket här är väldigt driftiga och arbetsvilliga, och det syns. Husen är förhållandevis välskötta, eftersom ledningen i landet hade kommit med ett dekret att, de som bodde vid vägarna måste ha välskötta hus och tomter. Kunde de inte ställa upp på detta så var de tvungna att sälja o flytta någon annanstans! Man har också ställt upp med lån till plåttak som är fördelaktiga för folket, så de flesta husen lyser av blanka plåttak. Eftersom landet är bergigt ser man terassodlingar överallt, vilket är väldigt vackert att se på när man reser.
Vägarna var mycket fina och asfalterade genom hela landet, så det var en fröjd att åka 3,5 timmar genom landet som kallas för Afrikas Schweiz. Här är det höga bergskedjor så vägarna slingrade sig upp o ner hela tiden, och vi höll oss på 1500 - 2500 m höjd hela vägen genom Rwanda. I sydöstra delen av dessa bergmassiv har vi berget Kilimanjaro som är 5000 m högt. Det såg vi när vi flög in till Nairobi, vackert o skickligt av piloter att styra in stora plan som Boing 777 bland sådana bergstoppar!
När vi nådde gränsen till Kongo, fick vi gå ur bilen och ställa oss i en lång kö, fylla i papper för att komma ut ur Rwanda, och bli väl kollade. Sedan gick vi en liten bit, och kom fram till en andra kö, där vi fick göra om proceduren för att kunna komma in i Kongo.
Vi kördes till staden Goma som ligger vid Kivusjön, stor som ett innanhav, mer än 10 mil lång och väldigt bred.
Där har påbörjats ett projekt med att utvinna gas.
Vi blev körda till vårt hotell där vi ganska mosiga och trötta kunde installera oss, innan vi åt lunch. Fick tips om en mycket god fisk från Kivusjön, som också finns i Genesarets sjö och kallas Petrusfisk! 
Efter denna goda lunch åkte vi genast ut för att titta på var Hope in Actions projekt här i Goma var belägna, och för att bestämma tid för möten med inblandade aktörer för morgondagen. 
Här har bl.a. byggts ett fantastiskt fint sjukhus som invigdes förra året, och där skall vi ha ett stormöte i morgon. Men först på morgonen är vi inbjudna till guvernören i staden Goma, vilket gör att vi känner oss välkomna även av de styrande.
Nu behöver vi en god natts sömn, och i morgon äter vi frukost 07.30, för att hinna till guvernören kl. 09.00.
Detta blir ingen semesterresa, men något väldigt annorlunda och spännande! 
Hälsningar från Helene som sitter vid en brasa vid Kivusjön och skriver om första dagen!

Välkommen till blogghelene!

Publicerad 2013-10-02 11:56:00 i Allmänt,

Välkommen att följa min nya blogg, som startar med en spännande resa.
 
Allt  är packat och klart och jag är redo att sticka iväg ikväll den 2 oktober 2013.
Resan går till Kongo och Rwanda för att besöka några projekt där, som SIDA vill att vi skall undersöka.
För att man skall kunna söka pengar till projekt hos t.ex. Sida, så måste man kunna visa att det finns långsiktighet o utvecklingsmöjligheter för projekten. Och jag tycker att det är väldigt bra att det är på detta sätt.
Jag vill klargöra att min resa betalar jag själv.
 
Vänligen Helene

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela