blogghelene.blogg.se

Dag 2 i Goma..........4/10-13

Publicerad 2013-10-04 20:45:00 i Allmänt,

 
Besök hos VIVAG
 
Idag var det en stormötesdag, som började med besök hos guvernören i Nord Kivu som har sitt residens i Goma, och dit var vi inbjudna kl. 09.00. Det var ett mycket givande möte, där han talade om att han hade stor respekt för allt som Hope in Aktion uträttat för hans område i Kongo under en lång tid av år. Guvernören redogjorde också för vilka projekt som han trodde var bra och viktigt att titta på inför framtiden, och där ritade han på stort papper, och berättade hur han tänkte. Residenset låg väldigt tjusigt vid Kivusjöns strand.
Därefter åkte vi till Hope in Aktions kontor, som är byggt ovanpå 4 stora svarta containrar, som de murat in och byggt en övervåning på. Där finns ett stort sammanträdesrum där vi satt 22 personer. Vi fick höra fantastiska föredragningar av deras projekt och hur de utvecklats. Detta är inhemska personer som förstår invånarnas svårigheter, och har en bra känsla för hur man bäst tacklar dessa problem. Vi var alla väldigt imponerade över deras redogörelser och utvärderingar som var i universitetsklass!
Sedan var det möte hos VIVAG, en organisation som är vår samarbetspartner i Kongo, också bestående av Kongoleser som har känsla för hur man på bästa sätt, och på ett långsiktigt sätt kan förbättra situationen för invånarna i detta krigsdrabbade område. Styrelsen kunde presentera halvtids siffror på hur bra det gått för de olika projekten, och dessa var över förväntan. Visioner finns det också, som verkar positiva.
På eftermiddagen åkte vi tillbaka till det nybyggda sjukhuset Kyeshero hospital i Goma, för en stor visning av alla verksamheter och byggnader.
Det är helt fantastiskt vad man har fått till här, och man måste vara väldigt imponerad av den pragmatik och driftighet som finns bakom detta projekt.
Vakten Peter berättade för mig att befolkningen i Goma är stolta och tacksamma över det fina sjukhuset och allt som Hope in Action har gjort för dem. Och han tackade för att vi kommit ända från Sverige för att se med egna ögon hur det är i Goma, och han ber till Gud att vi i Hope in Action Sweden inte ska sluta arbeta för dem.
I morgon åker vi tidigt till Masisi, för att inspektera ett projekt.
Jag är väldigt glad att jag åkte hit.
Heléne

Kommentarer

Postat av: maggan

Publicerad 2013-10-04 21:05:09

så underbart att kunna läsa om er resa här. Följer er med intresse. Kram maggan

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-10-05 19:51:38

Läser allt du skriver med stort intresse, Heléne! Var rädd om dig/er, och kom hem välbehållen! Kram syrran Birgitta

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela